( +12 ) ay ve üzeri
Bu
gün menümüzde fırında Palamut Balığı var.
Eylül
ayı Palamut balığının tam mevsimi olduğundan, bu dönemde Derin’e yedirmeye özen
gösterdiğim balıklardan biri de Palamut balığı.
Palamut
balığının en faydalı ve lezzetli
kısmı sırt bölümünde bulunan siyah
etli kısmı olduğu için ben Derin’e önce buraları yedirerek başlıyor.
Faydaları
saymakla bitmeyecek Palamutun en dikkat çeken özelliği; balığın sırt kısmında
bulunan siyah etli kısmın boy uzatmada ki bilinen etkisi.
Bunun
dışında yararlı elementler, protein ve D vitamini açısından oldukça zengindir.
Palamut yüzey balığıdır. Dip balıklar denizin dibine çöken ağır
metalleri taşıyabiliyor ve burada yaşayan balıklarla birlikte insan vücuduna
girebiliyor. Bu yüzden her zaman bebek ve çocuklarınıza yüzey balıklarını tercih
edin!!!
Palamut
adet olarak satılan bir balıktır. Ve biraz daha büyük ve irisinin daha lezzetlidir.
Ben
alırken dilimlettiriyorum. Ve hepsini yapmayacaksam daha sonra kullanmak üzere etinin
de diri kalması için üzerini biraz tuzlayıp buzluğa kaldırıyorum. Netice de ortalama 500 gr. civarında bir palamudu
4-5 parçaya bölüp uygun miktarını kullanabilirsiniz.
Palamut
yağlı bir balık olduğundan bebeğinize vermeden önce doktorunuza danışmakta
fayda var. Ben Derin’e 18 aylıkken verdim. Daha erken de verebilirdim ama balığın
mevsimi, eylüle denk geldiğinden şimdi yapabildim.
Ben
bu günkü tarifimde sebzelerin de vitamininden yararlanmak istedim. O yüzden
pişirirken buzdolabında olan, mevsimine uygun sebzelerden içine birkaç parça
koydum.
Bu
tamamen size kalmış.
Gelelim
tarifimize;
FIRIN POŞETİNDE PALAMUT
Hazırlama Süresi :10 dk. Pişirme Süresi:30-35 dk.
MALZEMELER:
·
2-3
dilim Palamut Balığı
·
4-5
adet arpacık soğan
·
1 adet
domates
·
1 adet
kırmızı biber
·
Yarım havuç
·
Yarım Patates
Bütün
sebzeleri 1 .resimde ki gibi küp küp doğrayıp,
önceden
içini bir parça unla buladığımız fırın poşetinin içine atıyoruz.
Ardından
balıkları koyup,
1
tatlı kaşığı kadar zeytinyağı (fazla yağ koymayın, palamut oldukça yağlı bir
balıktır.)
ve
bir tutam tuz (dilerseniz farklı baharatlarla da zenginleştirebilirsiniz)
ile
iyice harmanlayıp fırın poşetinin ağzını kapatıp içinde biriken buharın rahat
çıkması için üzerinden birkaç delik açıyoruz.
Önceden
ısıttığımız fırında 180 derecede yaklaşık 30-35dk. pişirmek yeterli.
Eğer
balığınızın dilimleri kalınsa bi 5-10 dk. daha fazla pişirebilirsiniz.
Hepsi
bu kadar.
Top
top et olsun,
Afiyet
olsun…
Dip not: Bir sonra ki öğüne kalırsa sebzeleri ve
balığı blendardan geçirip tarhana çorbasına ekleyebilirisiniz.
Ee
bu kadar yapıp,yedikten sonra bir de ne yediğimizi, neden yediğimiz bilelim!
İşte;
PALAMUT BALIĞININ
FAYDALARI:
· Diş eti problemi yaşıyorsanız, diş etlerinizin sağlığına kavuşmasına yardımcı olur.
Genç yaşta
palamut etini sıklıkla tüketen kişilerin diş yapısının normalden daha düzgün
olduğu bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir.
· Palamut
balığı; balık türleri içerisinde protein
ve D vitamini yönünden zengindir. Ayrıca palamut balığının etinde
vücuda faydalı olan birçok eser element bulunmaktadır.
· Palamut
balığının içerisinde bulunan vitaminler…Saçlarınızın güçlenmesini sağlar. Sağlıklı ve kuvvetli saç köklerinizin
olmasını istiyorsanız palamut eti vazgeçilmezleriniz arasında yer almalıdır.
· Kandaki kolesterolü düzenleyici
etkisiyle kalp krizinin önlenmesinde önemli rol oynar. Bu özellik tüm balıketlerinde
olmakla birlikte palamut balığında daha fazladır.
· Açık
yaraların kısa zamanda iyileşmesine diyebiliriz. İçerisinde bulunan fosfor,
sülfür ve vanadyum sayesinde açık
yaraları iyileştirici etki yapar.
· Cildi
gençleştirmesi ve ayrıca balık türleri cildi
onarıcı etki yapar ve yaşlanmayı geciktirir.
· Uzmanlar,
özellikle migren ağrılarında
palamut balığının iyileştirici etki yaptığı hususunda çalışmalar
yapmaktadır.
· Şeker hastalarında kandaki şeker oranını ayarlayan en
önemli etkiler palamut balığı içerisinde
vardır.
· Palamut
balığının şüphesiz en önemli özelliklerinden biri de gözlere faydalı olmasıdır.
Sağlığına
önem veren bireylerin belirli aralıklarda balık tüketmesinde fayda vardır.
Palamut
balığının mevsimi Eylül ayında başlar. İlk başladığında
20-30 cm olanlara çingene palamut denir, bu boylarda hazırlanan Palamut balığı
kiremitte - fırında, güveç ve tava olarak tavsiye edilir.Eylül
ayı ortalarında palamut balığı 30-40 cm olduğunda isteyen tava isteyen
ızgarasını tercih edebilir. Kasım ayında ise 50 – 60 cm olduğunda ise,
Torik olarak adlandırılır.
Yorumlar
Yorum Gönder