Ana içeriğe atla

TUVALET EĞİTİMİ


Derin için tuvalet eğitiminde biraz geç kalmıştık. Yaşadığımız bir takım sıkıntılı süreçler benim konu da geri kalmama neden olmuştu. Bu yüzden ben sabır olarak kendimi yeteri kadar rahat hissetmiyordum hem de mevsimsel nedenler vs. kendimce hep bir bahanem ve endişem vardı. Aslında gözümde büyüyen tuvalet eğitimi meselesi uygulamada hiç de beni zorlamadı. Biz bu işi nasıl sancısız sıkıntısız tasasız anlattık bahsedeyim.


Derin tam 3 yaşına gelmişti. Ve artık bu bez mevzusu kapanmalıydı. Nacizane fikrim öncelikle şunu söylemeliyim ki bu işe önce anne karar vermeli. Sonra çocuğun bu eğitime hazır olup olmadığına bakılmalı. Zaten ben karar verip de tuvalet eğitimine nerden başlamak gerekir diye araştırmaya başladığımda aslında Derin’in de hazır olduğunu fark ettim.

Biz Derin’in abisi Sevgili Mert’ciğimde tuvalet eğitimi sırasında bazı sıkıntılar yaşamadık. İlk önceleri tuvalete oturmak istemiyor, hatta tuvaletten korkuyordu.
Ben bu yüzden Derin 1 yaşına geldikten sonra ki her banyo da bezi çıkarıp onu tuvalete oturtup, bir alışkanlık kazanmasını sağladım.

Tuvalet Eğitimi ile ilgili birçok uzman, yazar, pedagog vs. nin ortak görüşü 2,5 yaşın tuvalet eğitimi için en uygun dönem olduğu.  Tuvalet eğitimine 18 ay ile 3 yaş arasında başlanabiliyor.
Tuvalet Eğitimi ile ilgili kaynak kitap olarak "Stressiz Tuvalet Eğitimi" ve "Bir Günden Kısa Sürede Tuvalet Eğitimi" kitapları işinize yarayabilir.


    

Tuvalet Eğitimine çocuğun hazır olduğunu gösteren bazı fiziksel ruhsal, zihinsel belirtiler bulunmakta, eğer çocuğunuz bu belirtileri göstermiyorsa biraz daha zaman tanıyıp beklemelisiniz. Aksi takdirde başarısızlığa uğramak tuvalet eğitimi sürecinde hem sizin için hem de çocuğunuz için daha yıpratıcı olacaktır.

Fiziksel belirtiler: sabah uyandığında bezinin kuru olması, gün içinde 2 saatten uzun kuru kalması, ıslak bez sayısının azalması, düzenli barsak hareketlerinin varlığı, oturma, çömelme, yürüme gibi hareketleri rahatça yapabilme, pantolonunu giyebilme, ıslak ve kuru arasındaki ayrımı fark edebilme gibi yetenekleri kazanmış olduğuna ilişkin belirtilerdir.
Zihinsel belirtiler; Sıkıştığını ifade edebilmesi, söylenenleri yapabilmesi, kaka ya da çiş geldiğini fark edebilmesidir.
Ruhsal belirtiler; aile bireylerini taklit etmeye hevesli olma, anne ve babasını memnun etmeye isteklilik, kakalı ya da ıslak bezle durmak istememesi, 5-10 dakika tuvalette oturmaya razı olma, kendinden büyük çocukların nasıl kaka yaptığını merak etme gibi davranışların varlığıdır.

Tuvalet Eğitimi ile ilgili birçok uzman çocuk kendi kendine tutunmadan merdivenleri çıkabiliyorsa tuvalet eğitimine hazır olduğunu söyler. Bu gerçekten önemli bir ipucu! Burada gözlemlene çocuğun küçük kaslarını tutmayı öğrenmiştir.

Biz tuvalet eğitimi sürecinde aşağıdaki noktalara özellikle dikkat ettik.

* Gece çişe hiç kaldırmadık. Çünkü gece çişe kalkmaya alışmasını istemedim. Bu yüzden akşam yatmadan en az 1 saat önce sıvı alımını kestik.

* Çocuğu çok boğmadan, bunaltmadan sürekli hatırlatma yaptım. Tuvalete gidip bakalım, çisleri evlerine gönderelim, kakiçleri arkadaslarına yollayalım gibi (artık gerisi hayal gücünüze kalmış )

* Ve bence en önemli taktik ödül! Alışkanlık kazanıncaya kadar her çis ve kaka da sevdiği bi şeyi yapmasına izin verin. Biz Stiker yapıştırıyorduk. ( böyle birşey olabilir, küçük çaplı bir yaramazlık olabilir, ama her seferinde uygulayabileceğiniz bir şey olması önemli ve sadece doğru çiş ve kakadan sonra yapın)
* Tuvalet eğitimini anlatan kitaplar var, ben Derin’e’ tuvalet eğitimine başladığımızda okudum, çok etkisi oldu. Tavsiye ederim. Örn: Bay Bay Bezim, Teddy ile Tuvalette,  Cemile Çişini Öğreniyor.










* Az çok kaka saatleri bellidir, o saatlerde gidip 5’er dakika arayla tuvalet de oturup, bekleyin, yapmasa da bekleyin.
* Eğer lazımlığa oturmuyorsa sakın ısrar etmeyin. Direk klozete oturtun. Sonra lazımlıktan tuvalete geçmek de ayrı bir handikap oluyor ve dışarıda sıkıntı yaratıyor. Biz fisher price eğitici eğlenceli tuvaletini oyuncak olarak kullandık. Hiç lazımlık olarak kullanmak istemedi.



* Tuvalete otururken de e-bebekten OKT Minnie'li klozet adaptörünü aldık. Ergonomisi ve oturuş şekli vücut yapısına uyumlu fiyatı da makuldü.

* Yükseltici Basamak olarak da Tripper Panda Basamak tercih ettik. 2 Basamak olmasından dolayı elleri yıkarken, dişleri fırçalarken de rahatlıkla kullanabiliyoruz. Ayrıca evin içinde yetişemediği bir yere ulaşmak için her yere kendi de taşıyabileceği hafiflikte. Oturak olarak da kullanıyoruz. Yani çok amaçlı. Fiyatı da yine makul ürünler arasında. Ben Jokerden 20 liraya almıştım.

* "Sen artık BÜYÜDÜN,ABİ oldun, bizim gibi klozete oturuyorsun, sen çok büyüdün" artık cümlelerini sürekli tekrarlayın.
* Alıştırma külotları ev kirlenmesin diye işe yarıyor ama sıcakta pişik yapabilir, onu kullanırken dikkat edin.
* Mutlaka külotuna çis kaçıracak, ıslaklığı hissedip rahatsız olması önemli.
* Tuvalet eğitiminiz sırasında  yaklaşık 3 gün boyunca sürekli kazalar olabilir. Sakın kızmayın. Sakin olun, günler geçtikçe kazalar azalacak.
* Gece yatağına mutlaka koruyucu yatak pedlerinden kullanın gece kazaları olabilir.
* Huggies’in gece külotları var. Gece dışarı çıkarken ya da gün içinde zor durumda kalırsanız kullanabilirsiniz. Biz alıştırma külotundan çok bunu kullandık.


* Oyun sırasında tuvalete hiç gitmek istemiyorlar, o yüzden o an oynadığı oyunu tuvalete doğru yönlendirin!
*Eğlenceli külotlar alın, her seferinde külotunu kendi seçmesine teşvik edin.
* Ben bir çizelge hazırlamıştım. Gün gün üzerine çiş ve kaka yaptığında sticker yapıştırıyorduk.






* Tuvalet eğitimiyle ilgili bir oyun var, onu da tavsiye ederim. Her ne kadar telefonla oynamasınlar desek de oynuyorlar. Bari eğitici birşey olsun ise yarasın uygulamanın adı: Toilet Training




Son olarak evin dışında çişimiz kakamız geldiğinde naptık onu da anlatayım:

Potette Portatif Tuvalet Adaptörü çok işimize yaradı. Eminim daha uzunca bir sürede yarayacak. 

Bezden kurtulmanın en kötü yanı ne yazık ki dışarda kullanmak zorunda kaldığınız her tuvaletin çok temiz olmayışı ve olmadık zaman da çiş ve kakanın gelmesi durumunda yaşanan sıkıntılı anlar.
Çünkü çocuğunuz nazik poposunu dışarda her türlü bakteri ve mikrop yuvası tuvaletlere oturtmaya kıyamıyorsunuz, çişim geldi diye hevesle bağıran çocuğunuzu bulduğunuz ilk tuvalete yetiştiriyorsunuz. O heyecanla bulduğunuz o tuvaleti bir de kendi imkanlarınızla temizlerken çocuğunuz " anne çişim" diye avaz avaz bağırırken iyice eliniz ayağınız birbirine karışıyor. 
Eminim bu durumu yaşamamış anne yoktur. 
O yüzden sevgili okuyucum sen bu zor anları yaşama diye mutlaka dışarı çıktığında portatif bir adaptör kullanmanı öneririm. :)
Potette çok hafif bir ürün, çanta da ayarlık yapmıyor ve fazlaca yer de kaplamıyor.
Hem evde, hem sokakta, hem markette, hem plajda hatta aklınıza gelen her yerde büyük kolaylık!
Tuvalete standart adaptör olarak kullanıyorsunuz.
Dışarda kullanım için ise; kakayı ve çişi emen özel olarak hazırlanmış poşetleri var. kullanım anında pratik olarak bulunduğunuz yerde açıp kullanabilirsiniz. Hatta poşetsiz kaldığınız bir anda bildiğiniz market poşeti bile kullanabilirisiniz. Maksat çevreyi kirletmemek :)
Potette'yu piyasa da farklı fiyatlarda, bulabilirsiniz. Genelde 60 lira civarında, kampanyalı bir yerde yakalarsanız sakın kaçırmayın :)


Bu taktikler bizde çok işe yaradı, umarım size de faydası olur. 
 Bol çişli ve kakalı günler dilerim, şimdiden kolay gelsin J

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAĞLI EKMEK KIZARTMASI

Haftasonu  kahvaltılarımızın vazgeçilmez tatlarından biri yağlı ekmek. Eğer evde önceki günden kalan bayat ekmek varsa değmeyin keyfimize. Çünkü taze ekmekle aynı tadı yakalamak mümkün değil. Ekmek ne kadar bayatsa tadı o kadar lezzetli oluyor. Eskiden annelerimiz bayat ekmeği değerlendirmek için, bunu ocakta demir tost makinelerinin içinde yapardı.  Geçen gün bayat ekmekle ilgili değişik yapılabilecek bir tarif ararken fark ettim ki, kimse yağlı ekmek kızartmasını paylaşmamış. Bende bilmeyen varsa yazayım dedim. Yapımı en kolay, tadı en keyifli kahvaltılıklardan biri. Malzemeler :

MEMEDEN KESME

Çok uzun zamandır fırsat bulamadığım için önemli bir konu başlığını yazmadığımı farkettim.  Memeden Kesme! Herkesin bu konuda iyi ya da kötü bir macerası vardır. Aslında bunu çok önceden yapmalıydım ama ne kendimde o gücü bulabildim ne de Derino’yu bu fikre hazırlayabildim. İçinde bulunduğumuz durum, yaşadığımız Zor Günler bu konuda beni engellemişti.