Haftasonu kahvaltılarımızın vazgeçilmez tatlarından
biri yağlı ekmek. Eğer evde önceki günden kalan bayat ekmek varsa değmeyin
keyfimize. Çünkü taze ekmekle aynı tadı yakalamak mümkün değil. Ekmek ne kadar
bayatsa tadı o kadar lezzetli oluyor.
Eskiden annelerimiz
bayat ekmeği değerlendirmek için, bunu ocakta demir tost makinelerinin içinde
yapardı. Geçen gün bayat ekmekle ilgili
değişik yapılabilecek bir tarif ararken fark ettim ki, kimse yağlı ekmek
kızartmasını paylaşmamış. Bende bilmeyen varsa yazayım dedim.
Yapımı en
kolay, tadı en keyifli kahvaltılıklardan biri.
Bayat ekmek (buğday,
kepek, çavdar, tahıllı,vb hepsiyle oluyor)
Ve ekmeküstü
yağ
Gelelim yapılışına;
Bayat ekmeklerimizi
6-7 cm kalınlığında dilimliyoruz. Kalın olması önemli!
Ekmeklerin her iki
tarafına ince bir tabaka halinde yağ sürüyoruz.
Önceden ısıttığımız
tost makinesinin içinde bayat ekmeklerimizin üzeri kızarana kadar yaklaşık 2
dakika bekliyoruz.
Hepsi bu kadar.
Basit, kolay
ama lezzetti süper.
İsterseniz ekmeklerin
üzerine sıcakken rendelenmiş kaşar peyniri de koyabilirsiniz.
Kendi sıcaklığı
ile hemen eriyor. Peynirli tost tadında ama daha çıtır bir lezzet oluyor.
Derin kahvaltı
da çıtır ekmek diye bayılıyor.
Şimdiden afiyet
olsun…
Yorumlar
Yorum Gönder