Ana içeriğe atla

OTO KOLTUĞU ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

                 


Derin için bir oto koltuğu alma vakti gelmiş geçiyordu bile..
Ama piyasa da o kadar çok çeşit ve alternatif vardı ki bu konu da seçim yapmak hayli zor oldu…
Önce isofixli ya da isofixsiz bir seçim yapıp, modeli belirlemek gerekiyordu.
Sonra markayı...
Her konuda olduğu gibi bu sektörde de çok geniş bir fiyat aralığı var,
50 TL’den 2000 TL’ye kadar ürün bulabilmek mümkün…
Fiyat tabi ki birçok insan için kararı etkileyen bir faktör olsa da,
Sonuçta çocuklarımızın güvenliği söz konusu olunca çok da ucuza kaçmamak gerekiyor diye düşünüyorum.

Bu konu da birçok araştırma yaptım ama aşağıda linkini paylaştığım yazı beni en aydınlatan ve karar verme sürecime yardımcı olan yazı oldu. Hem konu hakkında bilmediğim küçük ayrıntıları öğrendim (siyah köpük gibi),
hem de aklıma gelen ve aklıma gelmeyen ama önemli konuların cevabını buldum.
Zaten aklımda ki marka Britmax Römer ’ di. Ama model de kararsızdım. King Plus mı olsun, Trifix mi karar veremiyordum.
Fiyat açısından Römer’in isofixsiz modeli King Plus; diğer markaların isofixli modellerinden bile daha emniyetli ve daha güvenli olduğu için ona yoğunlaşmıştık.

Bu arada isofix nedir? Bilmeyenler olabilir hemen açıklayalım. Yeni model arabaların bir çoğunda isofix bağlantı noktaları bulunmaktadır. Bu noktalar arabanızın arka koltuğunda sırt ile oturma yerinin arasında iki tane bağlantı girişi yeridir. Oto koltuğunuz isofix uyumluysa arkasında iki çubuk olur, bu çubuklar arabanızın isofix girişlerine kolayca takılır. Böyle oto koltuğunuz arabanızı şasesine tutturulmuş olur. Epey sağlam olur yani. Aynı zamanda emniyet kemeriyle de bağlanır. Oto koltuğu almadan önce arabanızda isofix olup olmadığını mutlaka öğrenmelisiniz.

Ama bir yandan da King Plus modeli isofixsiz olması içime sinmiyordu.
Özellikle isofix konusunda kafamın karışık olduğunu anlayan, alışverişi yapacağım mağaza çalışanın tek bir sorusu ile bu konuda kararım netleşmişti.
“2 aracınız var mı? Koltuk, araçlar arasında değişi tokuş yapacak mı?
Eğer 2 araç varsa kesinlikle isofix size çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
 Takması ve çıkarması diğerine göre çok pratik.
Ama tek araçta kullanacaksanız, isofix olmasa da olabilir.”
Tabi bu Britmax Römer King Plus modeli için geçerli. İsofixsiz sistemi bile çok emniyetli olduğundan…

Peki ama neden King Plus? Neden başka bir markanın isofixli bir modeli değil de, isofixsiz (Britmax Römer King Plus)  bir model tercih edelim?
Çünkü Römer’in isofixsiz modeli, diğer markaların isofixli modellerinden bile daha güvenlidir. Elbette isofix ekstra bir güvenlik sağlıyor.
Zaten tek arabanız varsa bir kere bağlayacaksınız, bir daha çıkmayacak. Gerektiğinde başka arabaya da rahatlıkla monte edilebilir.
9-18 kg için olan bu koltuğu, bebeğiniz 3 yaşına gelene kadar kullanabilirsiniz, hatta belki biraz daha fazla.
Kılıfı gerekirse çıkarılıp yıkanabiliyor, istenirse yaz için havlu kılıf da satılıyor.
3 kademe oturma-uyku pozisyonu seçeneği var.
  



Derken bizim karar verme sürecimizde 
Joker de güzel bir kampanya oldu ve
biz nerdeyse King Plus fiyatına yine isofixli başka bir model olan Versafix i aldık.
Versafix ile aslında bahsettigim iki modelin karışımı gibi. Versafix in,
Trifix den farkı; baş boyun destek yastığı sabit değil.  Bu da önemli bir nokta ama yine de kararım Versafix oldu. Versafix in  teknik özelliklerine buradan da ulaşabilirsiniz..



Oto koltuğunu alalı yaklaşık 7 ay oldu. Bu yazıyı yazmak için özellikle bekledim.
Çünkü gerçekten verdiğimiz karardan emin olarak tavsiye etmek için.
Şunu da unutmadan söyleyeyim ki Derin’i, ilk kez oto koltuğuna oturtmak istediğimizde tepki gösterdi.
Ama bu konuda kararlı olmak çok önemli… Bir kere ağladığında alırsanız eğer, her zaman ağlayarak istediğini yaptırmaya çalışacaktır.

Ve şimdi verdiğimiz karardan çok memnunuz.

Eğer benim gibi kafanızda soru işaretleri varsa, siz de aşağıdaki yazıyı bir okuyun mutlaka karar vermenize yardımcı olacaktır diye düşünüyorum. ;)




  
Bu konuda altı çizilmesi gereken önemli noktalar

· Araba koltuğunun bebeğiniz için hayati önem taşıdığını Unutmayın. kısa mesafelerde bile çocuğunuzun mutlaka araba koltuğuna oturmasını sağlayın.
· Avrupa kalite ve standart belgesi olmayan ürünleri kullanmamaya çalısın, aldığınız ürün arabanızla uyumlu olmalıdır.
· 5 nokta emniyet sistemine sahip oto koltukları çocuğunuzu hem omuz hem kalçadan kavrayacağı için daha güvenlidir.
· Oto koltuğunun emniyet kemerlerinin çocuğu çok sıkmamasına dikkat etmek gerekir.
· Hava yastığı olan koltuklara kesinlikle araba güvenlik koltuğu bağlamayın.
· 0 – 12 ay arası modellerin aracın kendi emniyet kemeri ile ters olarak bağlanacağını aklınızdan çıkarmayın.
· Bebekler kemikleri güçleninceye yani yaklaşık 1 yaşına kadar oto koltuğunda 45 derecelik açı ve yüz arkaya dönük olacak şekilde oturtulmalıdır.
· Arabanıza Bebek Var yazısı olması pek çok kotu durumda karşı taraf için caydırıcı olabilir.
· Taşınabilir modellerde bebek omuz emniyet kemerinin bulunup bulunmadığını mutlaka kontrol edin.
· Sabit emniyet kemeri ile araca bağlanmayıp, sadece takılan ürünleri kesinlikle tercih etmeyin. eğer arka koltukta kemeriniz yoksa ön koltuğa takabilirsiniz ama sadece 0-9 ay arası olanlarda. Bu durumda da yukarıda bahsettiğimiz üzere hava yastığı olmamasına özellikle dikkat etmelisiniz.
· Oto koltuğu kumasının terletmeyen ve yıkanabilir cinsten olmasına özen gösterin. Bas kısmına yastık yüzü ya da minik bir havlu koymanız terleme durumunda faydalı olabilir.
· Kullanım kılavuzunu muhakkak okuyun ve saklayın.
· Yola çıkacağınız her seferde oto koltuğunun doğru şekilde bağlı olup olmadığını ve sağlamlığını kontrol edin.
· Çocuk oto koltuğunu sadece taşıtın hareketsiz olduğu anlarda açın. Araba hareket halindeyken Bebeğinizi koltuktan çıkarmaya çalışmayın.
· Kaza geçirmiş, kemeri aşınmış yada yırtılmış olan bir oto koltuğunu kesinlikle kullanmayın. 6 yıldan daha eski bir oto koltuğunu değiştir ve daha fazla eski olanlarını kullanmayın.




 

ÇOCUK OTO KOLTUĞU SEÇİMİ / SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER



1) Marka Konusu: Piyasada birçok marka var. Dolayısıyla fiyatlar da buna göre değişmekte. 70 TL’ye de oto koltuğu var, 1500 TL’ye de... Araştırmalarım sonucu yarıştırdığım markalar: CYBEX, KIDDY, RÖMER, MAXI COSI, BEBE CONFORT ve RECARO.. Bunlar oto koltuğu alanında en iyiler, en zorlu güvenlik testlerinden geçmiş oto koltukları. Yalnız bunlar da aralarında gruplara ayrılıyor (aşağıda bahsedilecek).

2) Güvenlik Testleri Konusu:
Bir kere alacağınız oto koltuğunun mutlaka ECE sertifikası olması lazım. Bu sertifikaya sahip olmak, oto koltuğunun Avrupa Güvenlik Standardına uygunluğunu gösteriyor. Ama bunu birçok oto koltuğu zaten alabiliyor. Bu yüzden bunun yanında en zorlu güvenlik testlerinden (ADAC gibi) alınan puanlara ve varsa ödüllerine bakmakta yarar var. Çocuğumuz bizim canımız, araç içinde daha güvenli olsun diye alıyoruz zaten bu oto koltuklarını.


3) 5 Noktalı Emniyet Kemeri Konusu: En yüksek güvenlik için çocuğun oto koltuğundaki emniyet kemerinin 5 noktalı olması şart.

4) Ekstra Baş-Boyun Desteği: Oto koltuklarının içinde fark etmişsinizdir ya da internet sitelerinden bakarsanız koltuğun baş dayandığı kısımda ekstra bir koruyucu yastık oluyor, U şeklinde.. İşte bu da özellikle yandan darbelerde ekstra koruma sağlıyor.

5) Beyaz Köpük, Siyah Köpük Olayı: Hani yeni bir TV alırız, TV’ye zarar gelmesin diye kutunun içinde TV’yi saran beyaz köpük vardır ya, işte oto koltuklarında kullanan köpük de bu köpüklerin daha güçlü sıkıştırılmış hali. Genellikle oto koltuklarında beyaz köpük kullanılmakta olup, sadece Römer’in isofix’li modellerinde siyah köpük bulunmakta.

6) Tabi ki Bebeğin Konforu Konusu: Oto koltuğunu almadan önce mutlaka çocuğu içinde oturtun ve koltuğu deneyin. Sakın internetten bakarak oto koltuğu almayın. Zira çocuk her koltukta rahat edemeyebiliyor. Örneğin Melis’i Kraft’ın isofixli modeline oturttuğumda çocuk düz oturamadı, koltuğun yapısından dolayı iki büklüm kaldı. Koltuğun yatış pozisyonu ve son olarak yüksekliği de önemli.

7) Ebeveynin Konforu: Çocuğu biz oturup, kaldıracağız, yatışını biz ayarlayacağız.. Bizim açımızdan da kullanımının rahat olması gerekiyor.

8) ISOFIX ve EMİYET KEMERİ ile Bağlanma Konusu: Öncelikle “isofix” nedir onu açıklayalım: Buradan da ayrıntılı açıklamasını okuyabileceğiniz gibi, kısaca şöyle açıklayabilirim: Isofixli oto koltuğunda çelik bağlantı çubukları oluyor ve bu çubuklar aracın arka koltuğunun arasında bulunan demir halkalara monte ediliyor. Avantajı nedir? Emniyet kemerinden daha sıkı oluyor, bir kaza anında oto koltuğu araca taş gibi yapışıyor (emniyet kemerli modeller 5 cm kadar öne gelebiliyormuş, tabi bu büyük kazalar için); bu nedenle daha güvenli olduğu söyleniyor. İkinci olarak da isofixli oto koltuğunun araca montajı çok daha kolay. Özellikle sürekli sök-tak yapacaksanız, çok avantajlı.. Tabi isofixli koltuk almadan önce aracınızda isofix bağlantısı var mı ona bakmanız gerekiyor. Çünkü her araçta isofix bağlantısı yok. Aksi takdirde isofix için verdiğiniz extra ücret boşa gidecektir. Yani oto koltuğunu isofixli mi yoksa isofixsiz mi alacaksınız ona karar vermeniz gerekiyor. Zira isofixli model ile isofixli olmayan model arasında min 300 TL fark var. Bunu da göz ardı etmemek gerek.

9) Cybex ve Kiddy diğerlerinden farklı bir sistemle çalışıyor. Bebek bu koltuklara oturduğunda emniyet kemeri ile bebeği koltuğa bağlamıyorsunuz. Bunun yerine bebek oturduğunda önüne bir yastık koyarak, bu yastık ile çocuğu sıkıştırıp, önünden arabanın emniyet kemerini geçirerek çocuğu bağlıyorsunuz. Bu koltuklar en güvenli oto koltukları. Şöyle ki, bir kaza anında emniyet kemeri ile bağlanan çocuk, öne doğru gitmesiyle, boyun ve baş kısmı öne doğru çok fazla savruluyor. Ancak cybex ve kiddy’nin özel yastıkları bir airbag görevi görerek, çocuğun baş ve boynunun öne çok daha az giderek, baş, boyun ve omur zedelenmesini neredeyse yok ediyor. Ama bu koltukların dezavantajı çocuklar önüne koyulan yastıkla koltuk arasında sıkışıp kalıyor. Kiddy de çok sıkışıyor, Cybex’in aralığı mükemmel olmakla birlikte ayarlanabiliyor da. Ancak bu oto koltukları 9-36 kg’ya hitap ettiğinden, bizim bebeğimizin başı koltuğun baş kısmına boyu kısa geldiği için yetişemedi. Yani, önündeki yastık dolayısıyla çocuk sıkıştığından ve koltuk başı bebeğin başının üstünde kalmasından dolayı bu 2 koltuğu eledik.

10) ISOFIXli Modeller:
Römer: En iyi isofix sistemi RÖMER’de bulunuyor. Çünkü diğer markalardaki isofix bağlantı çubukları düz şekildeyken, Römer de L şeklinde. Bu L şeklinde bağlantı sayesinde bir kaza anında çocuk öne doğru çok az savrulup, oto koltuğu onu geri çekiyor. Böylece baş, boyun, omur zedelenmesi en aza indirgenmiş oluyor. Ancak Römer’in en iyi isofixli modeli SAFEFIX. Bunun da fiyatı 1300 TL civarında. Römer’in bir diğer isofixli modeli DUO PLUS. Bu da 1100 TL civarında. Ancak Duo plus modelinde oto koltuğunun içinde ekstra baş-boyun koruma destek yastığı bulunmuyor.


Maxi Cosi Pearl: İkinci en iyi isofixli modelimiz MAXI COSI PEARL: MAxi Cosi Tobi'nin isofixli modeli. Bunun fiyatı da alt bazasıyla birlikte (maxi cosi de sadece bu model koltuğu alt bazasıyla ayrı satılmakta) 1100 TL civarında. Bunda ekstra baş-boyun koruma yastığı da bulunuyor. Ancak içindeki ekstra boyun koruma yastığı çocuğun boyu uzadıkça yukarı çekildikçe, oto koltuğunun biraz üzerinde kalıyor. Koltuk, alt bazasına oturtulduğunda, bazada 3 yeşil ışık yanması gerekiyor; bu ışıklar koltuğun tam monte edildiğini gösteriyor. Ayrıca isofix sisteminde ki -resimde de görüldüğü üzere- aşağı doğru inen çelik çubuk, kaza anında koltuğun araca çok daha fazla sabitlenmesini sağlıyor. Bu da ekstra güvenlik..


Bebeğin konforu açısından ikisi de çok konforlu, rahat. Ancak Maxi Cosi, Römer’den daha fazla yatış olanağına sahip ve Römer’den daha yüksek. Bu da çocuğun arabada uyurken daha rahat etmesi ve yüksek olmasından dolayı daha bebekken bile etrafı görerek yolculuk etmesi demek. Ayrıca Maxi Cosi Pearl de güvenlik testlerinden 5 üzerinden 4 almış bir oto koltuğu, yani en güvenliler arasında.

Bebe Confort Iseos: Üçüncü isofixli modelimiz BEBE CONFORT ISEOS modeli. Bu arada şunu da belirteyim; Bebe Confort aslında Maxi Cosi. Ancak Türkiye’de Maxi Cosi’nin bazı modelleri Bebe Confort adı altında satılmakta. Bunu da orijinal web sitelerinden görebilirsiniz. Dedikten sonra, ISEOS’a gelelim: bu modelde ekstra baş-boyun koruma yastığı yok. Arkaya yatış pozisyonunu ayarlamak da çok zor. Diğerleri koltuğun altındaki tek düğme ile ayarlanırken, bunda çevirmeli bir kol var, çevir Allah çevir.. Ancak fiyatı diğerlerine göre daha uygun; 850 TL. Güvenlik testlerinden 5 üzerinden 3 almış, yani ortalama.. Sadece isofixi var diye alınabilecek bir koltuk olduğunu düşünüyorum.



11) EMNİYET KEMERLİ Modeller: Bu kapsamdaki modellerimiz; Römer King Plus, Maxi Cosi Tobi, Bebe Confort Axis, Recaro young Sport.. Sırayla inceleyelim:

Römer King Plus: 2007’de ADAC’tan güvenlik ödülü almış bir koltuk. Safety Ratings: 4.. Son derece güvenli. 35 otomobil üreticisinin bu koltuğu tavsiye ettiği yazılıyor. Marka Alman markası, otomobilciler genellikle Alman olunca bu sonuç kaçınılmaz gibi görünüyor. Emniyet kemeri mekanizması için darbe dağıtıcı diyorlar. İçindeki ekstra baş-boyun koruma desteği siyah köpükten yapılmış. 2011’den önceki modeller 100 TL daha ucuza satılmakta (700 TL’ye). Ancak eski modellerde şöyle bir problem var: Çocuğun başının dayandığı kısım çok dar. Bu da çocuk için rahatsız edici. Bu konuda marka olumsuz geri dönüşler aldığı için yeni modellerde bu sorunu çözmüş ve baş dayama kısmını genişletmiş. Araca montajı, emniyet kemerli olmasına rağmen çok kolay. Yatış pozisyonu 2 kademe. Yüksekliği diğer oto koltukları ile aynı (Maxi Cosi hariç) Ancak renk konusunda biraz zayıf, çok güzel renkler yok.

Maxi Cosi Tobi: 2009’da ADAC’tan güvenlik ödülü almış. Safety Ratings: 4.. Bu da son derece güvenli bir koltuk. Maxi Cosi Hollandalı. Ekstra baş-boyun koruma desteği var; beyaz köpükten. Emniyet kemeri mekanizması pilotların kullandığı mekanizma (zaten web sitesinde pilot kıyafeti giymiş çocuk görebilirsiniz). Bunun avantajı, çocuğu oturtmadan evvel emniyet kemeri havada duruyor, çocuğu oturtuyorsunuz ve emniyet kemerini kolayca bağlıyorsunuz. Mükemmel kolay ve kullanışlı bir sistem. Diğer oto koltuklarında olay şöyle gelişiyor: Çocuğu koltuğa oturtuyorsunuz, emniyet kemeri çocuğun altında kalıyor, emniyet kemerini çocuğun altından çıkarmaya çalışıyorsunuz. Çıkarmayı başardıktan sonra emniyet kemerini takıyorsunuz.(Resimlerden de emniyet kemerlerinin duruşunu görebilirsiniz) Römer'de emniyet kemerini sağ ve solda bulunan aparatların arasına sıkıştırıyorsunuz, çocuğu oturtup, emniyet kemerini öyle takıyorsunuz. Maxi Cosi’nin bir başka önemli avantajı, diğer koltuklara göre yatış pozisyonunun çok daha iyi olması, 3 kademe yatışı var. Bir başka avantajı da yüksek olması.. Çocuk küçükken bile dışarıyı izleyerek, zevkle araçta yolculuk yapabiliyor. Geniş bir koltuk ve rahat gibi de duruyor açıkçası. Çocuğu güzel sarıyor. Zira Melis bunun içinde uzun süre oturdu gıkı çıkmadı. Renk alternatifi de çok güzel. Son olarak bu koltuğun arabaya montajı da son derece kolay, en azından eşim öyle söyledi :)

Recaro Young Sport: Ferrari gibi lüks otomobillerin ve Formula araçlarının koltuk üreticisi Recaro. Güvenli olmasına güvenli. Rahat olmasına rahat gibi duruyor. Ancak biraz dar ve yatış pozisyonu neredeyse hiç yok, çocuk dimdik duruyor.







Bebe Confort Axis: Tek avantajı sağa, sola dönebilen bir koltuk olması. Çocuğu oturturken ve araçtan alırken, koltuğu kapı yönüne döndürüp, bu işlemi kolayca yapabiliyorsunuz. Zaten insanlar da bu özelliği için alıyor. Safety Ratings: 3,5.. Ama sırf bu özelliğinden dolayı bu koltuğu da almayı düşünmedim değil açıkçası. Güzel bir olay..




12) ASLINDA EN GÜVENLİSİ: Çocuğu 2 yaşına gelene kadar gidiş yönünün tersine doğru oturtmak. Bununla ilgili çarpışma testlerini izlerseniz, yazıları okumadan da açıkça görebilirsiniz. Zira arkaya dönük oturan çocuk çarpma anında sırtını koyduğu koltuğa doğru gittiğinde, hiçbir şekilde zarar görmüyor. Yani çocuk aslında kımıldamıyor bile. Bu konuda, bu videoyu izleyebilirsiniz.. Ancak bebeklikten çocukluğa geçmiş olan çocuk arkaya dönük ne kadar oturabilir? Dünyadaki en zorlu güvenlik testi PLUS TEST. Bu testten geçmiş 2 marka var.. Biri Be Safe, diğeri Türkiye’de satılmıyor. Ancak arkaya dönük olarak satılan bir model daha var, o da Bebe Confort’un Opal modeli. İki yönlü de kullanılabiliyor, ancak biraz dar.

Be Safe izi'yi canlı olarak inceleme şansım olmadı çünkü İzmir’de bulamadım. İnternetten bakarak da almak olmazdı. Ancak eğer aracınız Volvo ise, Volvo galerilerinde satılmakta olan Volvo’nun özel üretimi olan arkaya dönük de oturulabilen çocuk oto koltuğu var. Ona da bakabilirsiniz.

13) 2. EL KOLTUK ALIRKEN: Bana sorarsanız 2. el koltuk almayın. Çünkü: Bu koltukların geçmişini bilmiyorsunuz. Koltuk, bir kazaya, bir darbeye maruz kalmış olabilir. Bu durumda oto koltukları darbe emici özelliğini yitiriyor. Ayrıca oto koltuğunun ömrü 6 yıl imiş. Ve bunların da son kullanma tarihleri var. Eğer aldığınız oto koltuğunda son kullanma tarihi yazmıyorsa, üretim tarihine bakın. Zira zamanla beklemekten de darbe emici köpükler özelliklerini yitiriyormuş.

14) SONUÇ:
Maalesef tüm özellikler tek oto koltuğunda bulunmuyor. Bu yüzden önceliğinize göre bir model seçeceksiniz.
Ya isofixli koltuk alacaksınız, ya isofixsiz.
Isofixli alacaksınız, yukarıda sıraladıklarım en iyileri. Önceliğinize ve bütçenize göre birini seçebilirsiniz.
Emniyet kemerli alacaksınız, yine yukarıda sıraladıklarım en iyileri ve yine önceliğinize ve bütçenize göre birini seçebilirsiniz.
Tabi en önemli şey de sürücünün trafikte kurallara uygun bir şekilde gitmesi…

• ADAC'ın yaptığı ilginç bir test sonucu, ADAC der ki ;
100 ile giderken 50 metre ileride gördüğünüz bir şey için frene basarsanız yaklaşık 64 km hızla kaza yaparsınız..
110 ile giderken 50 metre ileride gördüğünüz bir şey için frene basarsanız yaklaşık 80 km hızla kaza yaparsınız..
64 km ile 80 km arasında enerji soğurma açısından % 44 fark var.
100 km ve üstü süratlerde bir yere çarpıldığında isterse otomobile hiçbir şey olmasın yine de insanın fizik olarak dayanması çok güç, oluşan g kuvvetine dayanabilmek pek mümkün değil.
Benim seçimim MAXI COSI TOBI oldu.
[yan resimdekinin tıpkısının aynısı :)] Isofixli alacak isem, Römer DuoPlus veya Safefix ya da Maxi Cosi Pearl alacaktık. Emniyet kemer sistemli alacaksak, Römer King Plus ve Maxi Cosi Tobi alacaktım. Römer duoplus’ı içinde ekstra baş-boyun koruma desteği olmadığı için eledik. Römer Safefix’i fazla pahalı olduğu için eledik. Römer King’i yatış pozisyonu çok iyi olmadığı için eledik. Geriye kaldı Maxi Cosi Pearl ya da Tobi.. Pearl’i elememizin sebebi, Tobi’ye nazaran az biraz daha dar olması ve içindeki ekstra baş-boyun desteğinin çocuk büyükçe oto koltuğunun üzerine çıkmasının güvenlik açısından dezavantaj olduğunu düşündük. Dolayısıyla Pearl’ü de eledik. Ve Maxi Cosi Tobi bizim oldu…


Hemen deneme sürüşü yaptık ve çok uykusu olan kızım, böyle bir durumda arabada uyumayan kızım, etrafa mutlu bir şekilde bakarken uyuyakaldı…

Not 1: youtube’da marka adını ve “crash test” yazarak çarpışma testlerini izleyebilirsiniz. Markaların kendi internet sitelerinden de inceleme yapabilirsiniz.
Not 2: Bu arada koltuk kılıfının terletmesi olayı var.. O her koltukta mutlaka olacaktır. Ama okuduğum kullanıcı yorumlarında bu saydığım modellerde çok az olduğuna ya da hiç olmadığını yazmışlar. Zaten piyasada yazlık ve kışlık koltuk kumaşları da satılmakta.
Not 3: Hello Baby, e-bebek ve Joker mağazalarında dönem dönem her 300 TL’ye 100 TL indirim çeki kampanyası oluyor. Oto koltuğu alarak bu kampanyadan yararlanabilirsiniz.


Bu yazı destek biriminin  yazısından derlenerek hazırlanmıştır.

Kaynak: 
http://tuntican.blogspot.com.tr/2011/12/oto-koltugu-secimi.html


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAĞLI EKMEK KIZARTMASI

Haftasonu  kahvaltılarımızın vazgeçilmez tatlarından biri yağlı ekmek. Eğer evde önceki günden kalan bayat ekmek varsa değmeyin keyfimize. Çünkü taze ekmekle aynı tadı yakalamak mümkün değil. Ekmek ne kadar bayatsa tadı o kadar lezzetli oluyor. Eskiden annelerimiz bayat ekmeği değerlendirmek için, bunu ocakta demir tost makinelerinin içinde yapardı.  Geçen gün bayat ekmekle ilgili değişik yapılabilecek bir tarif ararken fark ettim ki, kimse yağlı ekmek kızartmasını paylaşmamış. Bende bilmeyen varsa yazayım dedim. Yapımı en kolay, tadı en keyifli kahvaltılıklardan biri. Malzemeler :

TUVALET EĞİTİMİ

Derin için tuvalet eğitiminde biraz geç kalmıştık. Yaşadığımız bir takım sıkıntılı süreçler benim konu da geri kalmama neden olmuştu. Bu yüzden ben sabır olarak kendimi yeteri kadar rahat hissetmiyordum hem de mevsimsel nedenler vs. kendimce hep bir bahanem ve endişem vardı. Aslında gözümde büyüyen tuvalet eğitimi meselesi uygulamada hiç de beni zorlamadı. Biz bu işi nasıl sancısız sıkıntısız tasasız anlattık bahsedeyim. Derin tam 3 yaşına gelmişti. Ve artık bu bez mevzusu kapanmalıydı. Nacizane fikrim öncelikle şunu söylemeliyim ki bu işe önce anne karar vermeli. Sonra çocuğun bu eğitime hazır olup olmadığına bakılmalı. Zaten ben karar verip de tuvalet eğitimine nerden başlamak gerekir diye araştırmaya başladığımda aslında Derin’in de hazır olduğunu fark ettim. Biz Derin’in abisi Sevgili Mert’ciğimde tuvalet eğitimi sırasında bazı sıkıntılar yaşamadık. İlk önceleri tuvalete oturmak istemiyor, hatta tuvaletten korkuyordu. Ben bu yüzden Derin 1 yaşına geldikten sonra ki

BEBEKLERE SARDALYA TARİFİ

Porsiyon:  1 Kişilik     Hazırlık:  10 dk . Pişirme:  10 dk . ORGANİK TAM BUĞDAY UNUYLA SARDALYA KIZARTMASI Bu günkü yemeğimiz Sardalya;   ben Derin’in hafta da en az 2 kez balık yemesine özen gösteriyorum. Mevsimine uygun balıkları tüketmek de en faydalısı. Ama balığı her yaptığımda farklı bir şekilde pişiriyorum sıkılmasın, damak tadı gelişsin ve zevkle yesin diye… Derin’in çok iştahsız ve zor yiyen bir bebek olduğu için sonuç her zaman çok başarılı olmuyor ama yine de pes etmiyoruz.