EV YAPIMI YOĞURT
Derin 6 aylık olduğunda hala sadece anne sütü alıyordu. Ancak gelişimi açısından artık yavaş yavaş ek gıdaya başlamamız gerekiyor diye doktorumuz Derin’in hayatını biraz renklendirelim diyerek bize ek gıdaya geçiş için başlangıç menüsü oluşturdu.
Ek gıdaya geçişimizin ilk aşamasında meyve, muhallebi ve ev yapımı yoğurt bulunuyordu.
İlk başta kulağa çok hoş gelse de ilerleyen günlerde bizi ne zorlu bir maceranın beklediğini o zamanlar hayal bile edemiyordum.
Ben de ek gıdaya başladıktan sonra bir heyecan, bir heves internetten ve çeşitli kitaplardan araştırmadığım tarif kalmadı. Ancak bu iş tecrübe ve denemeyle sabitmiş, bunu anladım. Ben Derin’in besin maddelerine daha karnımdayken çok dikkat etmeye başladım. Ona faydası olacak şeyleri özenle tükettim.
Ev yapımı yoğurt da iki önemli nokta biri SÜT diğeri de maya olarak kullanacak YOĞURT!
Sütün günlük süt olması besin değeri ve tazeliği açısında önemli. Ancak piyasada satılan sütlere baktığımızda klasik bir sorun olacak ama sütlerin son kullanım tarihleri, üretiminden 10 gün sonra. Bu durumda günlük süt diye tabir edilen sütler bile en az 10 gün dayanıklı hale getirilmiş durumda. Neyse bu konuda çeşitli tartışmalar olsa da ben Derin için aldığım sütleri özenle seçiyorum. Alırken mutlaka üzerinde üretim tarihi yazan ve Organik olarak üretilen bir sütü alıyorum.
Bu yüzden Tire Organik Günlük Sütü ve Tire Yoğurdu tavsiye ederim. Bu şekilde yaptığımız yoğurtlarımızın kıvamı da çok güzel oluyor.
İlk başta Keçi sütünü denedik. Anne sütüne yakınlığı ile tavsiye edilen Keçi Sütü bizim için tam bir hayal kırıklığı oldu. Beni tanıyanlar bilirler benim bir yiyecekten tiksinmem pek mümkün değildir. Ancak Keçi Sütünün kendine özgü kokusu ve tadı ilk defa bir besin maddesinden nefret etmeme sebep oldu diyebilirim. Yine de Derin için birkaç kez alıp denedim ama yemedi. Ancak Derin zaten iştahlı bir bebek olmadığı için inek sütüyle yaptığımız yoğurtları da çok severek yediğini söyleyemeyeceğim. Derin 8 aylık olunca kahvaltıya başladı ve o zamanda keçi peyniri denedik, yine sevmedi. Açıkçası bu tarz davranışları pek tasvip etmesem de ben kokusundan dolayı uzunca bir süre Keçi Sütü görmek istemediğim için Derin’e de vermedim. Belki bir gün tekrar deneriz. Zaten Derin de yemeye hiç meraklı değil ;)
Birkaç kez de tavsiye üzerine Sütaş BabyMix ile mayalamayı denedim. Ama açıkçası onu da pek beğenmedik.
Prof.Dr. Benal BÜYÜKGEBİZ’in okuduğum bir makalesinde;
“Bazen yoğurt tutmaz! Evde ilk defa yoğurt yaparken genellikle maya olarak hazır yoğurt kullanılır. Elde edilen yoğurt daha sonra da maya olarak kullanılır. Ve bu uygulama sürdürüldükçe yoğurt her defasında daha sulu olur ve sonunda yoğurt tutmaz. Çünkü maya olarak kullandığımız yoğurdun içindeki canlı kültür sayısı gittikçe azalmıştır. Yoğurdun kalitesi de yararlı etkileri de azalır. Yoğurdun tutmasını da yararlı bir besin olmasını da sağlayan içindeki canlı kültürlerdir. Yoğurdun tazeliğini belirleyen de içindeki canlı kültür sayısı ile belirlenen mayanın kalitesidir.” Diyor. Bu yüzden mayanın canlı tutulmasında önemli bir nokta!
Mutfak da her işin bir püf noktası var, bu işin de; çelik tencere ve tahta kaşık! Ben Derin için ayrı bir tencere takımı aldım Esse’den. Aldığım da kampanyası vardı. Ama bu aralar yine aynı takım kampanya da,biz çok memnun kaldık. 14cm olanı yoğurt yapımı için ideal. En fazla 2 gün yediriyoruz. O yüzden çok büyük bir kap kullanmaya gerek yok.
Neyse gelelim yoğurt yapımına…
MALZEMELER:
*Tire Yoğurt
İki su bardağı süt kullanıyorum. Sütü ocakta kapağı açık olarak kaynatıyorsunuz ki suyu buharlaşsın. Fokurdamaya başladığında bir 10 dk. kaynatmaya devam ediyorsunuz. Sütü ocaktan aldıktan bir 5 dk. sonra serçe parmağınızla sıcaklığını ölçün. Parmağınızı soktuğunuzda içinde 10 saniye tutabilecek kadar sıcak olması gerekiyor. ( ılık değil sıcak!) Bir yandan bir bardağın içine 1 tatlı kaşığı yoğurt koyun. Sütün içinden birkaç kaşık alıp bardaktaki yoğurtla karıştırıyorsunuz. O karışımı süt tenceresinin içine dökün, her yerine dağılacak şekilde hafifçe karıştırın ve kapağını kapatın. Önceden altına serdiğimiz kalın örtüye( battaniye, havlu vs…) sarıyoruz.
İki su bardağı süt kullanıyorum. Sütü ocakta kapağı açık olarak kaynatıyorsunuz ki suyu buharlaşsın. Fokurdamaya başladığında bir 10 dk. kaynatmaya devam ediyorsunuz. Sütü ocaktan aldıktan bir 5 dk. sonra serçe parmağınızla sıcaklığını ölçün. Parmağınızı soktuğunuzda içinde 10 saniye tutabilecek kadar sıcak olması gerekiyor. ( ılık değil sıcak!) Bir yandan bir bardağın içine 1 tatlı kaşığı yoğurt koyun. Sütün içinden birkaç kaşık alıp bardaktaki yoğurtla karıştırıyorsunuz. O karışımı süt tenceresinin içine dökün, her yerine dağılacak şekilde hafifçe karıştırın ve kapağını kapatın. Önceden altına serdiğimiz kalın örtüye( battaniye, havlu vs…) sarıyoruz.
Çok fazla hareket ettirmeden ışık almayan bir yere (dolap,fırın ya da mikrodalganın içine)koyun. Ben genelde akşam yatmadan yapıyorum, sabah kalkınca buzdolabına koyuyorum, öğlene hazır oluyor.
Şimdiden Afiyet Olsun
Top top et olsun…
http://www.bloglovin.com/esininderingunluguhttp://www.bloglovin.com/esininderingunluguhttp://www.bloglovin.com/esininderingunlugu
Ben her zaman sek sut kullanıyordum ve çok memnuydum dun
YanıtlaSilIk olarak poşet tire sut ,yogurt için kulandım, sonuç sulu ve berbat,mecbur saatlerce bekletim ve suzme yogurt elde etim .