Bir
İzmirli olarak mutfağımızdan Enginar hiç eksik olmaz…
Enginar
Allah’ın bize sunduğu muazzam tatlardan biri. Enginar besin değeri en yüksek
sebzelerden biri. Özellikle Karaciğer problemi ve sindirim sorunu yaşayan
kişilere sıklıkla enginar yemeleri önerilir. Hatta biz İzmirliler senede 7 defa
enginar yediğin zaman karaciğerin yinelendiğine inanırız.
Sevgili
enginar, 16. yüzyıl Avrupa’sında “soylu” bir bitki olarak kabul edildiği için
kraliyet aileleri ve zenginler tarafından tüketiliyormuş.
Kaldı
ki, bu resme bakınca neden bu kadar soylu bir bitki kabul ettiklerini anlamak
hiç de zor değil :) bu haliyle bile muhteşem bir görüntüye sahip
enginarlarımız.
Çeşme-Urla-Karaburun
üçgenin Sakız Enginarı oldukça meşhurdur. Son yıllarda oldukça popülaritesi
artan bu muhteşem sebzenin, pardon Enginarın şerefine artık festivaller bile düzenleniyor.
Konuyla ilgili buralara nisan sonu mayıs başı yolunuz İzmir'e düşerse, ya da düzeltiyorum
özellikle bunun için bir planlama yaparsanız Urla Enginar Festivali’ne mutlaka
bir uğrayın. Pişman olmazsınız.
Üzerine
ansiklopedi yazılacak kadar çok şeyi içinde ihtiva eden enginar için bu kadar
muhabbeti yeter diye düşünüyorum.;)
Aslında bu enginarı Derine yaptığım için etli. Normalde ailecek sebze yemeklerini
zeytinyağlı yemeyi tercih ederiz. Bizim için sebze yemeklerini et bozar J
Ancak istisnalar hariç. Bu enginar arkadaş nasıl bir sebzeyse dolmasını
yapıyorsun oluyor, zeytinyağlı yapıyorsun oluyor, ızgara bile yapıyorsun yine
oluyor.
Dedim
ya besin değeri çok yüksek diye ananemiz sağolsun, Derin ve Mert’e mutlaka her
fırsatta yapar.
Zeytinyağlı
enginarı yemekte zorlanan çocuklar için enginar dolmasını pilav niyetine
garanti yedirebilirisiniz. Yanında mis gibi bir cacık ya da yoğurtla hele ki ev yoğurdu olursa başka bir şey istemeyin o gün Allahtan…
Sevgili
enginarla en büyük sıkıntımız temizlenmesi. Bizim buralarda manavlar sağolsun hanımları
düşünüp enginarları bir güzel temizleyip satıyorlar. O yüzden temizleme derdi
olmadığı için enginarı pişirmek biraz daha pratik oluyor. Ama enginarlarınızı, kendiniz
temizleyecekseniz eldiven kullanmayın ihmal etmeyin zira elleriniz boyacı
çırağı gibi kapkara oluverir sonra enginara küsersiniz.
Neyse
bu kadar muhabbet yeter gelelim Enginarımızın tarifine..
Malzemeler:
5
tane büyük enginar çanağı (benim kullandıklarım biraz küçüktü 7 tane kullandım)
250
gr. kuşbaşı kuzu eti
1
tane orta boy havuç (küp doğranmış, isteğe göre koyabilirsiniz)
1
su bardağı bezelye
1
tane orta boy soğan (ben bütün olarak koydum, piştikten sonra çıkardım.)
1
yemek kaşığı un
1
çay bardağına yakın zeytinyağı
1 küp kesme şeker (havuç koyuyorsanız gerek yok.)
Bir tutam tuz,
1 küp kesme şeker (havuç koyuyorsanız gerek yok.)
Bir tutam tuz,
karabiber
1
su bardağı
1,5
su bardağı sıcak su
yarım limonun suyu
yarım limonun suyu
Hazırlanışı:
İlk
olarak kuşbaşı doğranmış kuzu etlerimiz, 2-3 kaşık zeytinyağıyla birlikte öncen
ocakta ısınan düdüklü tencereye alıyoruz. Etler kendi suyunu bırakıp çekince
1,5 su bardağı sıcak suyu ekleyip düdüklü tencereyi kapatıyoruz.
Havası
çıktıktan sonra 15 dakika pişiriyoruz.
Sürenin
sonunda tencereyi açıyoruz. Tencerenin içindeki etleri ve kalan suyu bir kenara
alıp tencereyi tekrar ocağa koyup, 1 fincan zeytinyağı, soğanı ekliyoruz. Sonra
sırasıyla havuç, bezelye ve dörde böldüğümüz enginarları ve yarım limonun suyunu da tencereye
ekliyoruz.
Sebzeleri
bir kaç dakika çevirdikten sonra 1 yemek kaşığı unu ekleyip, un kokusu çıkana
kadar kavurmaya devam ediyoruz. Son olarak 1 su bardağı sıcak su ve
baharatlarını ekleyip, düdüklü tencereyi tekrar kapatıyoruz. Buharı çıktıktan
sonra 10 dakika pişirip, ocağı kapatıyoruz.
Buharı
boşalan tencereyi açıp, yemeğimizi servis tabağına alıyoruz. İnce kıyılmış
dereotuyla servis ediyoruz. Top top et olsun. J
Bu
arada Enginar ve bakla gibi
sebzelerde mümkün olduğunca dereotu kullanmanızı tavsiye ederim. Çok daha
lezzetli olduğunu göreceksiniz...
En
yakın zamanda enginar dolması tarifiyle görüşmek üzere :)
Yorumlar
Yorum Gönder