Ana içeriğe atla

YUMURTA NEDİR?

YUMURTA NEDİR?

BEYAZI VAR KAR GİBİ
ORTASI DA SAPSARI
HER SABAH YİYELİM
ÇABUCAK BÜYÜYELİM…



Doğal Yumurta serüvenimiz daha Derin’e hamileyken başladı.

Marketten aldığımız standart yumurtaların yerini bebeğime daha fayda sağlayacağına inandığım doğal yumurta,köy yumurtası ve organik diye tabir ettiğimiz yumurtalar aldı..
   
Özellikle hamilelik dönemindeki yetersiz kolin ve folik asit alımının bebeğin beyin gelişiminin yetersiz olmasına ve doğum sonrası dönemde ciddi hafıza anormalliklerine veya kayıplarına yol açabileceğinden, hamilelikte düzenli yumurta tüketimi
bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, beyninin sağlıklı gelişmesinde önemli rol oynadığını hatırlatan Sevgili Dr.um “Özellikle hamilelerin günde en az bir yumurta tüketmeleri son derece önemlidir.” demesiyle üzerine her gün bir yumurta yedim.

Zaten çocukluğumdan beri yumurta seven bir insan olarak bu benim için hiç de sorun olmadı. Aksine bundan sonra yediğim yumurtanın benden çok bebeğime fayda
sağlayacağını bildiğim için, sabahtan akşama kadar makina gibi yumurtlayan, hormonlu besinlerle beslenen, antibiyotikli tavuklardan uzak durup; doğal yaşam ortamında, kendi kendine doğal yemlerle beslenen, ortalama kuluçka sürelerini tamamlamış tavukların yumurtalarını tercih ettim.

Sonrasında Derin dünyaya geldi ve aradan geçen 6 ayın sonunda ek gıdaya başladığımızda temel besin öğelerimizden biri yumurta oldu. Önce çeyrek yumurtayla başlayıp artırarak devam ettik.
Hamile olduğum dönemden yaptığım araştırmalar sebebiyle Derin’e ek gıdaya başladığımızda açıkçası yumurta seçiminde hiç zorlanmadım.





Kötü reklam yapmamak adına zaten bildiğimiz fabrikasyon şeklinde üretim yapan firmalardan bahsetmek istemiyorum. Ama yine adı duyulmuş büyük marketlerde satışı olan özel “baby yumurta”  adıyla satılan yumurtalardan da denemek adına aldım ama hiç memnun kalmadım.  Firmanın mı suçu, yoksa marketin mi bilemiyorum ama son kullanma tarihine hep 1 hafta kalmış ürünler, ki bu ürünlerin içinde en az 8 adet yumurta olduğunu düşünürsek  biri mutlaka çöpe gidecek. Ayrıca son kullanma tarihine 1 hafta kalan ürünün zaten tazeliğine de güvenmiyorum. Ayrıca bu ürünlerin genel de paketleri hep bozulmuş. Belli ki taşıma sırasında bir hırpalanmaya uğramış bu da insanın aklına soğuk zincir kırılmışmıdır? Gibi çeşitli soruların gelmesine sebep oluyor.

Neyseki sektörde biraz araştırma yapınca bu konuda güvenilir firmalar bulabilmek de mümkün.

Benim bu konu da en güvendiğim firmalardan biri de; KOR YUMURTA

Aslında Kor Yumurtayla tanışmam evimin yakınında bulunan Sütten Gurme Mandırasının tavsiyesi üzerine oldu... Bu konu da ki memnuniyetimi çok iyi bilirler... Her zaman güler yüzlü ve titizlikle çalışan iyi bir ekip onlar. Sahibi Çağrı Bey aslında dükkanı yeni açmış olmasına rağmen kendi ve ekibinin güler yüzlü ve pozitif tavırlarıyla bir çok müşterinin beğenisini topladılar. Mandıra deyip geçmiyorlar. Sattıkları her ürünün arkasında durup, en ince ayrıntısına kadar özen gösteriyorlar. Şahsen ben bi peynir almaya giderim, aldığım miktardan daha çok peynir yer çıkarım :) Sağolsunlar damak tadımıza en uygun ürünü bulmak için, ürünlerinden bolca ikram ederler. 





Kor Yumurtanın Kurucusu Dr. İsmail KOR; Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktorasını aynı üniversitenin hayvan besleme ana bilim dalında gerçekleştirmiştir. Kanatlı beslenmesinde doğal renk vericiler üzerine pek çok arge çalışması yapmış.  

Kendisi bu işi ticari bir amaçtan ziyade, Yumurta gibi önemli bir besin kaynağını en sağlıklı şekilde üretip bunu tüketiciye ulaştırma amacıyla kendini bu konuda adamış biri. Zira bu konuda yaptığı çalışmaları ve aldığı ödülleri görünce kendisinin bir ticaret adamı kişiliği ile değil de, akademisyenlikle bu işe gönül verdiğini anlamak hiç de zor değil.




Bayındır Çınardibi Köyü’ndeki Kor Yumurta çiftliği, kentsel yerleşimden uzak ve geniş arazisi, doğal su kaynakları yeşil bitki örtüsü ve doğal dokusu nedeniyle sağlıklı bir organik üretim için gerekli özel bir ortama sahip olması, 
mutlu tavuklar = sağlıklı yumurtalar denklemini sağlıyor.




Tavuklar sadece sertifikalı, GDO içermeyen %100 organik, yemlerle beslenmekte, çiftlik arazisinde ve yakınlarında hiçbir şekilde zirai ilaç kullanılmamakta ve organik tarımın tüm gerekleri bilimsel bir titizlikle uygulanmakta 
olduğunu özellikle belirtiyorlar. 

 


Bir Yumurtayı Organik Yapan Nedir?
 Sanayi tipi üretim yapan yumurta çiftliklerinde tavuklar hasta olmasa bile onlara koruyucu olarak antibiyotik verilebilir. Antibiyotikler, tavuktan yumurtaya, yumurtadan insana geçer ve küresel bir sağlık sorunu olan antibiyotik direncine yol açar. Halk sağlığına yönelik bu tehdidin önemine dikkat çekmek adına Dünya Sağlık Örgütü tüm dünyayı bu konuyla ilgili harekete geçmeye ve sorumluluk almaya çağırmıştır.
Sanayi tipi yumurta fabrikalarında tavuklar kimyasal tarım ilaçları, böcek ilaçları kullanılarak üretilmiş ve GDO’lu yemlerle beslenir. Kor Yumurta’da tavuklarımız sadece sertifikalı, %100 organik, GDO içermeyen yemlerle beslenirler.

Tavuklar soya ve mısır yemeyi sever. Ancak genellikle soya ve mısır GDO içerdiğinden, kendi ailemize yedirmediğimiz GDO’lu ürünleri tavuklarımıza yem olarak vermiyoruz.

Organik tarımın amacı çevre kirliliğini azaltmak, sağlıklı hayatın ilk şartı olan toprak sağlığını korumak, su gibi değerli kaynakları tasarruflu kullanmaktır.

 Organik Yumurta Pahalı mı?
Organik yumurta aslında çok hesaplıdır. Sanayi tipi yumurtalardan biraz daha pahalı olsa da, organik, doğal, sağlıklı yumurta yemek için herkes aradaki bu küçük farkı karşılayabilir.

Yumurta ve Sağlık: Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besindir. Yeni bir yaşamın özü olduğu düşünülecek olursa, besleyici değerinin yüksek olması hiç de şaşırtıcı değildir.

Yumurtanın Besleyici Gücü Nedir?
Yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteini içermektedir. Çünkü yumurta proteinin de insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan "elzem amino asitleri" bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir.

Uzmanlar; yeterli ve dengeli beslenmede, hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önermektedirler. Bu nedenle çocuk beslenmesinde protein kaynağı olan yumurtaya önemli bir yere sahiptir.

Yumurtanın İçeriği Nedir?

Vitaminler
Yumurta başlıca A, D, E ve B grubu vitaminleri olmak üzere diğer vitaminleri de önemli oranda içermektedir.

Yumurta sarısındaki A vitamini gözler, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için de gereklidir. Vücut hücrelerinin gelişmesine yardım eder. Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.

D vitamini, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasına yardımcı olur. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığı takdirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.

Yumurta E vitamini yönünden de oldukça zengindir. E vitamini oksidasyonu önleyici etkisinden dolayı, vücudumuzu zararlı maddelere karşı korur. B grubu vitaminleri bazı besin öğelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi için gereklidir. Yumurta özellikle B2 vitamini açısından çok zengindir. Bu vitamin deri ve göz sağlığı için de gereklidir. Ayrıca yumurta da bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadır.

Mineraller
Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız için çok önemli olan mineralleri de içermektedir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur, çocukların öğrenme yeteneği olumsuz etkilenir.

Yumurtada C vitamini bulunmamasına rağmen C vitamini açısından zengin bir besinle tüketilirse yapısındaki demirin emilimini artırmış olursunuz. Yumurtadaki çinko minerali özellikle büyüme-gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olduğu için çok önemlidir.

Yağ
Yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Büyük bir yumurtada 4.5 gram civarında yağ bulunur. Bunun 1.5 gramı doymuş yağ asitleri, kalan kısmı ise, doymamış yağ asitleridir.


https://www.facebook.com/pages/KOR-Organik-Yumurta/224480291062359?ref=stream



Not: Bu bir reklam değil anne tavsiyesidir. ;)




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAĞLI EKMEK KIZARTMASI

Haftasonu  kahvaltılarımızın vazgeçilmez tatlarından biri yağlı ekmek. Eğer evde önceki günden kalan bayat ekmek varsa değmeyin keyfimize. Çünkü taze ekmekle aynı tadı yakalamak mümkün değil. Ekmek ne kadar bayatsa tadı o kadar lezzetli oluyor. Eskiden annelerimiz bayat ekmeği değerlendirmek için, bunu ocakta demir tost makinelerinin içinde yapardı.  Geçen gün bayat ekmekle ilgili değişik yapılabilecek bir tarif ararken fark ettim ki, kimse yağlı ekmek kızartmasını paylaşmamış. Bende bilmeyen varsa yazayım dedim. Yapımı en kolay, tadı en keyifli kahvaltılıklardan biri. Malzemeler :

TUVALET EĞİTİMİ

Derin için tuvalet eğitiminde biraz geç kalmıştık. Yaşadığımız bir takım sıkıntılı süreçler benim konu da geri kalmama neden olmuştu. Bu yüzden ben sabır olarak kendimi yeteri kadar rahat hissetmiyordum hem de mevsimsel nedenler vs. kendimce hep bir bahanem ve endişem vardı. Aslında gözümde büyüyen tuvalet eğitimi meselesi uygulamada hiç de beni zorlamadı. Biz bu işi nasıl sancısız sıkıntısız tasasız anlattık bahsedeyim. Derin tam 3 yaşına gelmişti. Ve artık bu bez mevzusu kapanmalıydı. Nacizane fikrim öncelikle şunu söylemeliyim ki bu işe önce anne karar vermeli. Sonra çocuğun bu eğitime hazır olup olmadığına bakılmalı. Zaten ben karar verip de tuvalet eğitimine nerden başlamak gerekir diye araştırmaya başladığımda aslında Derin’in de hazır olduğunu fark ettim. Biz Derin’in abisi Sevgili Mert’ciğimde tuvalet eğitimi sırasında bazı sıkıntılar yaşamadık. İlk önceleri tuvalete oturmak istemiyor, hatta tuvaletten korkuyordu. Ben bu yüzden Derin 1 yaşına geldikten sonra ki

MEMEDEN KESME

Çok uzun zamandır fırsat bulamadığım için önemli bir konu başlığını yazmadığımı farkettim.  Memeden Kesme! Herkesin bu konuda iyi ya da kötü bir macerası vardır. Aslında bunu çok önceden yapmalıydım ama ne kendimde o gücü bulabildim ne de Derino’yu bu fikre hazırlayabildim. İçinde bulunduğumuz durum, yaşadığımız Zor Günler bu konuda beni engellemişti.