Ana içeriğe atla

Ayşa Boşnak Börekçisi


Doğma büyüme İzmirli olmam ve Konak’ da çalışmama rağmen hala Kemeraltında bilmediğim o kadar çok yer var ki…

Önünden geçip, farkına varmadığımız “Aaa burada böyle bir yer varmış dediğim” yerlerden birine gittik bugün.  Abacıoğlu Hanı. Gidenler aslında hanın ne kadar eski ve tarihi bir yapısı olduğunu bilirler.



 Çok keyifli bir bahçesi ve turistik bir ortamı var... Bu yüzden turistler tarafından büyük ilgi görüyor. 

Öğle yemeği için gittiğimiz Handa; ev yemekleri yapan, lezzetli ve bir o kadar temizliği ile göz dolduran Ayşa ya gittik.
Çalışanlar çok ilgili ve güleryüzlü… Aile işletmesi olduğu için de yazın okulların tatil olmasıyla birlikte çoluk çocuk herkes yardıma koşmuş...
Lokantanın işletmecisi Ayşe Karadan. Ailesi 55 yıl önce Bosna'dan Türkiye'ye göç etmiş. Ayşe'nin boşnakçası 'Ayşa'yı adını verdiği işletmesi ile Konak ve Alsancak'ta 3 tane şubede hizmet veriyor. Son 7 yıldır mekanı kardeşleri ve gelinlerinin elbirliğiyle yürüten Ayşe Hanım boşnak böreğinin sırrını, fabrikasyon değil, iki kişinin elde, çekerek, baklava hamurundan da ince bir hamur ile yapılması ve mutlaka zeytinyağı kullanılması olarak açıklıyor. 




Adı her ne kadar Ayşa Boşnak Börekçisi olsa da bu lokantada sadece börek çıkmıyor. Müşterilerine her gün titizlikle, özenle yapılmış zeytinyağlı ve tencere yemekleri sunuluyor.



Ama Börek onlar için favori lezzetlerden biri… Böreğin ıspanaklısından patateslisine, patlıcanlısından balkabaklısına her çeşidi var.
Boşnak mantısı diye tarif bilinen 'ribitsa', mısırlı- ıspanaklı bir çeşit tart olan 'zelanik', kuşbaşı et, soğan ve etsuyuyla ıslatılan, boşnak mutfağının zirve lezzeti, tirite benzeyen 'potoplika' denenmesi gereken yemeklerden bazıları. 





Hanın, tarihi ve mistik dokusuna uyum sağlayarak, dekore edilmiş mekanın içinde Bosna’ya özgü çok değişik nesneler de yer almakta…




Özellikle kapına yanına konan bu çeşme benim favorim oldu.





Kemeraltına yolunuz düşerse bu keyifli bahçe de bu lezzetli yemeklerin tadına bakıp, üstüne de bir kahve içmenizi tavsiye ederim..





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAĞLI EKMEK KIZARTMASI

Haftasonu  kahvaltılarımızın vazgeçilmez tatlarından biri yağlı ekmek. Eğer evde önceki günden kalan bayat ekmek varsa değmeyin keyfimize. Çünkü taze ekmekle aynı tadı yakalamak mümkün değil. Ekmek ne kadar bayatsa tadı o kadar lezzetli oluyor. Eskiden annelerimiz bayat ekmeği değerlendirmek için, bunu ocakta demir tost makinelerinin içinde yapardı.  Geçen gün bayat ekmekle ilgili değişik yapılabilecek bir tarif ararken fark ettim ki, kimse yağlı ekmek kızartmasını paylaşmamış. Bende bilmeyen varsa yazayım dedim. Yapımı en kolay, tadı en keyifli kahvaltılıklardan biri. Malzemeler :

TUVALET EĞİTİMİ

Derin için tuvalet eğitiminde biraz geç kalmıştık. Yaşadığımız bir takım sıkıntılı süreçler benim konu da geri kalmama neden olmuştu. Bu yüzden ben sabır olarak kendimi yeteri kadar rahat hissetmiyordum hem de mevsimsel nedenler vs. kendimce hep bir bahanem ve endişem vardı. Aslında gözümde büyüyen tuvalet eğitimi meselesi uygulamada hiç de beni zorlamadı. Biz bu işi nasıl sancısız sıkıntısız tasasız anlattık bahsedeyim. Derin tam 3 yaşına gelmişti. Ve artık bu bez mevzusu kapanmalıydı. Nacizane fikrim öncelikle şunu söylemeliyim ki bu işe önce anne karar vermeli. Sonra çocuğun bu eğitime hazır olup olmadığına bakılmalı. Zaten ben karar verip de tuvalet eğitimine nerden başlamak gerekir diye araştırmaya başladığımda aslında Derin’in de hazır olduğunu fark ettim. Biz Derin’in abisi Sevgili Mert’ciğimde tuvalet eğitimi sırasında bazı sıkıntılar yaşamadık. İlk önceleri tuvalete oturmak istemiyor, hatta tuvaletten korkuyordu. Ben bu yüzden Derin 1 yaşına geldikten sonra ki

MEMEDEN KESME

Çok uzun zamandır fırsat bulamadığım için önemli bir konu başlığını yazmadığımı farkettim.  Memeden Kesme! Herkesin bu konuda iyi ya da kötü bir macerası vardır. Aslında bunu çok önceden yapmalıydım ama ne kendimde o gücü bulabildim ne de Derino’yu bu fikre hazırlayabildim. İçinde bulunduğumuz durum, yaşadığımız Zor Günler bu konuda beni engellemişti.