Doğma büyüme İzmirli olmam ve Konak’ da çalışmama rağmen hala Kemeraltında bilmediğim o kadar çok yer var ki…
Önünden geçip, farkına varmadığımız “Aaa burada böyle bir yer varmış dediğim” yerlerden birine gittik bugün. Abacıoğlu Hanı. Gidenler aslında hanın ne kadar eski ve tarihi bir yapısı olduğunu bilirler.
Çok keyifli bir bahçesi ve turistik bir ortamı var... Bu yüzden turistler tarafından büyük ilgi görüyor.
Öğle yemeği için gittiğimiz Handa; ev yemekleri yapan, lezzetli ve bir o kadar temizliği ile göz dolduran Ayşa ya gittik.
Çalışanlar çok ilgili ve güleryüzlü… Aile işletmesi olduğu için de yazın okulların tatil olmasıyla birlikte çoluk çocuk herkes yardıma koşmuş...
Lokantanın işletmecisi Ayşe Karadan. Ailesi 55 yıl önce Bosna'dan Türkiye'ye göç etmiş. Ayşe'nin boşnakçası 'Ayşa'yı adını verdiği işletmesi ile Konak ve Alsancak'ta 3 tane şubede hizmet veriyor. Son 7 yıldır mekanı kardeşleri ve gelinlerinin elbirliğiyle yürüten Ayşe Hanım boşnak böreğinin sırrını, fabrikasyon değil, iki kişinin elde, çekerek, baklava hamurundan da ince bir hamur ile yapılması ve mutlaka zeytinyağı kullanılması olarak açıklıyor.
Adı her ne kadar Ayşa Boşnak Börekçisi olsa da bu lokantada sadece börek çıkmıyor. Müşterilerine her gün titizlikle, özenle yapılmış zeytinyağlı ve tencere yemekleri sunuluyor.
Ama Börek onlar için favori lezzetlerden biri… Böreğin ıspanaklısından patateslisine, patlıcanlısından balkabaklısına her çeşidi var.
Boşnak mantısı diye tarif bilinen 'ribitsa', mısırlı- ıspanaklı bir çeşit tart olan 'zelanik', kuşbaşı et, soğan ve etsuyuyla ıslatılan, boşnak mutfağının zirve lezzeti, tirite benzeyen 'potoplika' denenmesi gereken yemeklerden bazıları.
Hanın, tarihi ve mistik dokusuna uyum sağlayarak, dekore edilmiş mekanın içinde Bosna’ya özgü çok değişik nesneler de yer almakta…
Özellikle kapına yanına konan bu çeşme benim favorim oldu.
Kemeraltına yolunuz düşerse bu keyifli bahçe de bu lezzetli yemeklerin tadına bakıp, üstüne de bir kahve içmenizi tavsiye ederim..
Yorumlar
Yorum Gönder