Bu sabah Derinoyu ananesine bırakırken uykulu gözlerle bana “anne çilekli kek istiyorum” demesi ile başlayan ve uzun zamandır tarif yazmadığımı fark edip hemen bu duruma da el atmak için bir yapılan çilekli kek aktivitesini anlatmak istiyorum.
Açıkçası Çileği
çok sevsem de kek ile bağdaştıramadım. Çilek bende pastayla ve sütlü tatlılarla
bütünleşmiş bir meyve. Çilekli kek açıkçası tadıncaya kadar kulağıma pek hoş
gelmiyordu.
Çilekli Kek olur
mu diye düşünüp Derino’yu kırmamak adına internet de yaptığım araştırmalar
sonucu kafama en yatan tarifi ve eğlenceli anlarımızı aktarıyorum.
Çilekli Kekimizin tarifi http://kitcheninred.com/ yazarı Pınar Hanımın
Mutfağından; yapımı oldukça kolay ve lezzeti bir o kadar muhteşem olan Çilekli Kekimiz için Pınar Hanım'a da burdan teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Çilekli Kekimizin yapılışı;
Çilekli Kekimizin yapılışı;
Çilekli Kek
Malzemeler:
1 küçük kase
toz şeker (200 gr)
Aynı kase ile
un (200 gr)
Aynı kase ile
tepeleme (ayıklanmış) çilek (300 gr)
3
yumurta (oda sıcaklığında!!!)
1 paket
kabartma tozu
1 paket vanilya
Tercihe bağlı
olarak: 2 yemek kaşığı çırpılmış krema
Oldukça
light olan çilekli kekimize yağ bile gerekmiyor. Çünkü yağsız pişiyor.
Sadece
kullanacağınız kalıbın her yerini yağlayın (unlamayın) yeter.
- Fırınınızı 170 dereceye ısıtın (turbo olmayacak)
- Çilekleri önceden yıkayıp, ortadan ikiye kesin (kullanacağınız çilekler mutlaka kuru olmalıymış bende yıkadığım çilekleri n bir kat altına bir kat üstüne kağıt havlu koyarak nemini aldım.!!!)
- Oda sıcaklığındaki yumurtaları toz şekerle yaklaşık 2-3 dk. çırpın (rengi beyaza dönecek ve krema kıvamına gelecek)
- Üzerine un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip, en düşük devirde kısa süreyle (un kaybolana kadar) karıştırın, klasik kulak memesi kıvamına gelmesi yeterli.
- Karışımı kalıba dökün
- Çilekleri -hafif bastırarak- hamurun her yerine (dış kenardan başlayarak, yuvarlaklar halinde ve aralarında bir parmak eninde mesafe bırakarak) döşeyin
- Önceden ısıttığınız fırının orta rafında, yaklaşık 35-40 dk. Pişirin. (üzeri iyice kızarıp, kenarları süngerimsi bir doku alana kadar)
- Fırından henüz çıkardığınız sıcak kekin "dilerseniz" 2 yemek kaşığı kremayı biraz çırparak çırparak, -tercihen bir silikon fırça yardımı ile- kekin bir kaç noktasına bırakıp, "fazla bastırmadan" yayabilirsiniz (5 dakika içinde tüm kremayı çekiyor). Biz, dışının o çıtır çıtır dokusunu daha çok sevdiğimiz için, kremayı pek kullanmıyorum.
Not: bizde
krema kullanmadık ve çilekli kekimiz Derin’in deyimi ile baklava
çıtırlığındaydı.
Biz çok
sevdik. Ayrıca yapımı da bir o kadar
basit ve kolay. Son dakika misafirleri için alternatif olabilir. Yaz sıcağında
hafif bir tatlı olsun diyenler için çilekli kekimiz ideal!
Ayrıca resimlerde görüldüğü üzere biz Derinoyla Çilekli Kekimizi hazırlarken çok eğlendik. Şimdi heycanla bir sonraki tarifi bekliyor. Yoğun iş yaşantısından kendine vakit ayırmayan anneler için de iyi bir aktivite olabilir diye düşünüyorum. :)
Ayrıca resimlerde görüldüğü üzere biz Derinoyla Çilekli Kekimizi hazırlarken çok eğlendik. Şimdi heycanla bir sonraki tarifi bekliyor. Yoğun iş yaşantısından kendine vakit ayırmayan anneler için de iyi bir aktivite olabilir diye düşünüyorum. :)
Şimdiden Afiyet
olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder