Ana içeriğe atla

Zeytinyağlı Türlü


Zeytinyağlı Türlü
Zeytinyağlı yemeklerin lezzeti her zaman başkadır benim içindir.
Hele yaz aylarında soğuk soğuk yemek inanılmaz ferahlatıyor.
Yazın sıklıkla yaptığımız,annemden öğrendiğim, özellikle vakit darlığında imdadımıza yetişen, pratik, kolay, sağlıklı ve oldukça da lezzetli bir tat ZeytinyağlıTürlü.  


Sırf bu yüzden bile yaşadığım kente aşığım, binlerce çeşit sebze-meyve her an elimizin altında.
İzmir'li olmak ve İzmir'i yaşamak bir ayrıcalık bence.
Yemek tarifi yazıcakken bu cümle ne alaka diyebilirsiniz ama yemek kültürümüzde bu yüzden bence dünya çapında dillere destan. Evet Ege Mutfağı ya da Akdeniz Mutfağı diye genelleyebiliriz. Ama bunun nedeni sebze ve meyvelerin çeşitliliğinden kaynaklanıyor kesinlikle.


Neyse gelelim tarifimize;

Malzemeler:


* 3 tane patlıcan
* 4-5 tane sakız kabak
* 1 tane patates
* 1 tane havuç
* 1 avuç taze fasulye
* 4 tane domates
* 1 tane kuru soğan
* 8-10 diş sarımsak (sarımsak bu yemeğin ana lezzet kaynağı o yüzden bol koyun)
* 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
* Tuz

Yapılışı:

* Bütün sebzeleri iyice yıkayın.
* Ve sebzeler birbirlerine orantılı olacak şekilde küp küp doğrayın.
* Geniş bir tencere içine yağı koyup ardından soğanları ekleyip hafif    pembeleşinceye kadar kavurun.
 * Diğer malzemeleri pişme sırasına göre ekliyoruz.  Önce fasulyeleri patates, havuç araya bir sıra domates ve iri doğradığımız bir iki diş sarımsak, sonra patlıcanları,kabakları ardından kalan sarımsaklarla domatesleri, en son olarak da tuzumuzu ekliyoruz.
* Tencerenin  kapağını kapatmadan alüminyum folyo ile kaplayın. Böylece sebzelerimiz kendi buharında pişmiş olacak. Domatesi bol koyduğumuz ve kendi suyunu salacağı için su ilave etmenize gerek yok.
* Eğer vaktiniz varsa en kısık ateşte ağır ağır yaklaşık 60-70 dk. pişirin, muhteşem olacaktır tadı.
* Vaktiniz yoksa orta ateşte 45 dk. civarında pişirmeniz yeterli olacaktır.
* İster sıcak, ister soğuk servis yapabilirisiniz.
*Şimdiden Zeytinyağlı Türlünüz Afiyet Olsun..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YAĞLI EKMEK KIZARTMASI

Haftasonu  kahvaltılarımızın vazgeçilmez tatlarından biri yağlı ekmek. Eğer evde önceki günden kalan bayat ekmek varsa değmeyin keyfimize. Çünkü taze ekmekle aynı tadı yakalamak mümkün değil. Ekmek ne kadar bayatsa tadı o kadar lezzetli oluyor. Eskiden annelerimiz bayat ekmeği değerlendirmek için, bunu ocakta demir tost makinelerinin içinde yapardı.  Geçen gün bayat ekmekle ilgili değişik yapılabilecek bir tarif ararken fark ettim ki, kimse yağlı ekmek kızartmasını paylaşmamış. Bende bilmeyen varsa yazayım dedim. Yapımı en kolay, tadı en keyifli kahvaltılıklardan biri. Malzemeler :

TUVALET EĞİTİMİ

Derin için tuvalet eğitiminde biraz geç kalmıştık. Yaşadığımız bir takım sıkıntılı süreçler benim konu da geri kalmama neden olmuştu. Bu yüzden ben sabır olarak kendimi yeteri kadar rahat hissetmiyordum hem de mevsimsel nedenler vs. kendimce hep bir bahanem ve endişem vardı. Aslında gözümde büyüyen tuvalet eğitimi meselesi uygulamada hiç de beni zorlamadı. Biz bu işi nasıl sancısız sıkıntısız tasasız anlattık bahsedeyim. Derin tam 3 yaşına gelmişti. Ve artık bu bez mevzusu kapanmalıydı. Nacizane fikrim öncelikle şunu söylemeliyim ki bu işe önce anne karar vermeli. Sonra çocuğun bu eğitime hazır olup olmadığına bakılmalı. Zaten ben karar verip de tuvalet eğitimine nerden başlamak gerekir diye araştırmaya başladığımda aslında Derin’in de hazır olduğunu fark ettim. Biz Derin’in abisi Sevgili Mert’ciğimde tuvalet eğitimi sırasında bazı sıkıntılar yaşamadık. İlk önceleri tuvalete oturmak istemiyor, hatta tuvaletten korkuyordu. Ben bu yüzden Derin 1 yaşına geldikten sonra ki

MEMEDEN KESME

Çok uzun zamandır fırsat bulamadığım için önemli bir konu başlığını yazmadığımı farkettim.  Memeden Kesme! Herkesin bu konuda iyi ya da kötü bir macerası vardır. Aslında bunu çok önceden yapmalıydım ama ne kendimde o gücü bulabildim ne de Derino’yu bu fikre hazırlayabildim. İçinde bulunduğumuz durum, yaşadığımız Zor Günler bu konuda beni engellemişti.