Zeytinyağlı Türlü
Zeytinyağlı yemeklerin lezzeti her zaman başkadır benim içindir.
Hele yaz aylarında soğuk soğuk yemek inanılmaz ferahlatıyor.
Yazın sıklıkla yaptığımız,annemden öğrendiğim, özellikle vakit darlığında imdadımıza yetişen, pratik, kolay, sağlıklı ve oldukça da lezzetli bir tat ZeytinyağlıTürlü.
Sırf bu yüzden bile yaşadığım kente aşığım, binlerce çeşit sebze-meyve
her an elimizin altında.
İzmir'li olmak ve İzmir'i yaşamak bir ayrıcalık bence.
Yemek tarifi yazıcakken bu cümle ne alaka diyebilirsiniz ama yemek
kültürümüzde bu yüzden bence dünya çapında dillere destan. Evet Ege Mutfağı ya
da Akdeniz Mutfağı diye genelleyebiliriz. Ama bunun nedeni sebze ve meyvelerin
çeşitliliğinden kaynaklanıyor kesinlikle.
Neyse gelelim tarifimize;
Malzemeler:
* 3 tane patlıcan
* 4-5 tane sakız kabak
* 1 tane patates
* 1 tane havuç
* 1 avuç taze fasulye
* 4 tane domates
* 1 tane kuru soğan
* 8-10 diş sarımsak (sarımsak bu yemeğin ana lezzet kaynağı o yüzden bol koyun)
* 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
* Tuz
* 4-5 tane sakız kabak
* 1 tane patates
* 1 tane havuç
* 1 avuç taze fasulye
* 4 tane domates
* 1 tane kuru soğan
* 8-10 diş sarımsak (sarımsak bu yemeğin ana lezzet kaynağı o yüzden bol koyun)
* 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
* Tuz
Yapılışı:
* Bütün sebzeleri iyice yıkayın.
* Ve sebzeler birbirlerine orantılı olacak şekilde küp küp doğrayın.
* Geniş bir tencere içine yağı koyup ardından soğanları ekleyip hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
* Diğer malzemeleri pişme sırasına göre ekliyoruz. Önce fasulyeleri patates, havuç araya bir sıra domates ve iri doğradığımız bir iki diş sarımsak, sonra patlıcanları,kabakları ardından kalan sarımsaklarla domatesleri, en son olarak da tuzumuzu ekliyoruz.
* Tencerenin kapağını kapatmadan
alüminyum folyo ile kaplayın. Böylece sebzelerimiz kendi buharında pişmiş olacak.
Domatesi bol koyduğumuz ve kendi suyunu salacağı için su ilave etmenize gerek
yok.
* Eğer vaktiniz varsa en kısık ateşte ağır ağır yaklaşık 60-70 dk. pişirin,
muhteşem olacaktır tadı.
* Vaktiniz yoksa orta ateşte 45 dk. civarında pişirmeniz yeterli
olacaktır.
* İster sıcak, ister soğuk servis yapabilirisiniz.
*Şimdiden Zeytinyağlı Türlünüz Afiyet Olsun..
*Şimdiden Zeytinyağlı Türlünüz Afiyet Olsun..
Yorumlar
Yorum Gönder