İçimdeki yemek aşkıyla mutfağa girip akşam
yemeği için Pirinç Pilavı yapayım dedim.
Şimdi Pilav yapmak da ne var demeyin.
Bilene çok kolay gibi gözükse de, aslında
pilav yapmak marifet gerektirir.
Bence pilav yapmanın püf noktası, pişirme
süresi!
Gelelim tarife, malzemeler basit..
Benim verdiğim ölçü 4 kişi için ideal,
ancak daha fazla yapmak için aynı oranlarda artırmanız gerekiyor.
Malzemeler:
1 su bardağı baldo pirinç
1,5 su bardağı sıcak su ( tercihen tavuk
ya da et suyu)
2 yemek kaşığı ceviz ve fındık yağlı Luna
Tereyağ
Tuz
Yapılışı:
Ben Migros’un baldo pirinçini kullanıyorum.
Her seferinde aynı lezzette ve tane tane oluyor.
Pirinçleri ayıkladıktan sonra nişastası
gidene kadar 2-3 su yıkayıp, ılık suda 10dk. bekletip, süzüyoruz.
Tencerede tereyağını eritip içine ceviz ve
fındık yağlı Luna’yı koyuyoruz. Luna böylelikle
hem tereyağın çabuk yanmasını hem de pirinçlerin birbirine yapışmamasını engelliyor.
Luna’nın içine pirinçleri ilave edip, pirinçleri
kırmadan hassas bir şekilde tahta kaşık yardımıyla karıştırarak bir miktar
kavuruyoruz.
Luna ile Kavurduğumuz pirinçlerin üzerine bir
tutam tuz ile 1,5 su bardağı su ya da arzuya göre tavuk suyunu ilave edip
kapağını kapatıyoruz. (Derin de yediği
için ben besin değeri daha yüksek olsun diye özellikle tavuk suyu ve tereyağı kullanıyorum.)
Bu arada pişirme suyuna ekleyeceğiniz 1-2
çay kaşığı limon suyu, pilavınız daha parlak ve beyaz görünmesini sağlar.
Önce suyu kaynayıncaya kadar yüksek ateşte,
kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte ağır ağır yaklaşık 10 dk. daha pişiriyoruz.
Altını kapattıktan sonra hemen tencerenin
kapağını açmayın, bi 5-10 dk. kendi buharıyla dinlenmeye alın.
Sonrasında karıştırıp servis
yapabilirsiniz.
Afiyet olsun :)
Küçük Öneriler:
Ancak tarifteki her adıma uyduğunuz halde
pilavınız istediğiniz gibi olmadıysa bir takım küçük öneriler işinize
yarabilir.
Mesela; Pilavınız istenilen yumuşaklıkta
değil de diri kaldıysa ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave
edin. Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin.
Ya da pilavınız fazla pişip lapa olduysa bunun
da kolayı var. Pilavı çok kısık ateşte bir çatalla havalandırarak, suyunu
tamamen çekinceye kadar pirinç tanelerine zarar veremeyecek şekilde dikkatlice karıştırın.
Bir gün önceden pişirdiğiniz pilavı tekrar
ısıtıp yiyecekseniz, tane tane olması için kısık ateşte, 1-2 yemek kaşığı su
ekleyerek, kapağı kapalı karıştırmadan ısıtın.
Karıştırmak, pirinç tanelerini kıracağı
için tencereyi arada bir sallamanız yeterli.
Pilavı pişirirken asla karıştırmayın.
Çünkü pirinci karıştırmak nişastanın açığa çıkmasına ve tanelerin birbirine
yapışmasına sebep olur.
Bir de pişirdiğiniz tencere çok önemli;
eğer tencereniz teflon, seramik, granit olursa pirinçler yapışmaz. Zira çelik
tencerede pilav yapmak yapıştığı için hiç de kolay değildir.
Son olarak artan pilavınızı çorbalarda bazı
yemeklerde kullanmak çok pratik oluyor.
Örneğin önceki günden kalan pilavdan
yapılan Yayla Çorbasının ya da kadınbudu köftenin tadı çok daha lezzetli
oluyor.
En yakın zamanda Yayla Çorbasını da yazıcam.
Bu arada doğruyu söylemek gerekirse biz eve çok uzun zamandır margarin almıyoruz.
Ancak Tavsiye evi aracılığı ile denediğim ceviz
ve fındık yağlı Luna acil durumlar için tavsiye edebilirim. Kolesterol içermiyor,
%100 bitkisel yağlardan üretilmiş. Tuzsuz ve %25 oranında yağı azaltılmış, Zeytinyağlı Luna ve Ceviz ve fındık yağlı
Luna olmak üzere 2 çeşidi mevcut.
Sabah kahvaltısında, uygun yemek ve hamur
işlerinde margarine alternatif olarak Zeytinyağlı Luna ile Ceviz ve fındık
yağlı Luna kullanabilinir.
Yorumlar
Yorum Gönder